Проверка за свободно име на фирма

Името на фирмата трябва да бъде уникално – да няма друга фирма с това наименование. Наличието на фирма с идентично име е най-често срещаната причина регистрацията да бъде отказана.

Успешно получихме вашето запитване.
Обикновенно отговаряме в рамките на няколко минути, като в редки случаи до 3 часа в работно време и в зависимост от услугата, наш експерт ще се свърже с вас. 
Очаквайте ни скоро!
НЕУСПЕШНО ИЗПРАЩАНЕ !

1) Проверете дали имате връзка с интернет не е прекъснала!
2) Проверете дали сте попълнили всички полета!
* Ако проблема продължава след 2-ри опит, моля свържете се директно с нас на +359884105103
към Регистрация на фирма

Изисквания за Наименование на Фирма

Те са бързи и лесни още от самото начало

 • Да бъде уникално

  Не трябва да има друга фирма със същото име

 • Не трябва да е заблуждаващо

  Името не е задължително да отговаря на дейността, но не може да описва дейности които изискват лиценз или разрешително

 • Да бъде изписано на кирилица

  Не се допускат символи като &, + и сходни

 • Специални правила

  Закона обвързва определени дейности да бъдат вписани в наименованието на фирмата

Свободно име на фирма

Най- важното е наименованието на фирмата да бъде уникално, това означава, че не трябва да има друга фирма със същото име. Добавянето на допълнителна 1 буква води до уникално име на фирма. Няма проблем името да е подобно, но има някои особености, които трябва да се спазят. Най-важното е, че наличието на празни места, точки или тирета не се приема за разлика между две фирми. По-долу посочваме имена, които Търговският регистър счита за еднакви:

Примери как е правилно да бъде изписано името на фирмата:

 • Тип Трейд
 • Тип-Трейд
 • ТипТрейд
 • Тип.Трейд
 • Тип Трейд еу
 • Тип-Трейд.еу
 • ТипТрейд-еу

За какво да внимавате при изписването на името на фирмата

Искате името на фирмата да бъде - ТИП ТРАНС, но разбирате, че то вече е заето. Решавате да добавите втора, допълнителна буква "С" в думата ТРАНС за наименованието да бъде уникално и то става уникално -  а именно на ТИП ТРАНСС. Вече имате основание за регистрация на въпросното наименование тъй като не съществува, но вероятността длъжностното лице по регистрация да откаже вписване е почти 99%, защото в практиката е важно и как се произнася на глас името на фирмата, ясно и отчетливо да се чува тази разлика от добавената буква. В случая добавянето на втора буква "С в ТРАНСС" се губи при произнасяне. Това е основание тази фирма да бъде отказана. Затова не добавяйте 2 еднакви букви за да създадете разлика тъй като е много вероятно да не помогне този подход в някои случаи. Препоръчваме ви ако името е важно за вас да се свържете с нас.

Заблуждаващо име на фирма

Заблуждаващо можем да бъде име, което очевидно не отговаря на дейността на фирмата. Ако, например, твоята фирма извършва транспортна дейност и логистика, тя не може да се нарича „застрахователно дружество“.

Примери за заблуждаващо име на фирмата:

 • Карс Ауто Застрахователен Брокер - със вписано в дейността застрахователна и презастрахователна дейност, ако не е приложено удостоверение от КФН за използването на това наименование - води до отказ от вписване.

Специални правила за някои търговски дружества

В някои случаи законът обвързва специфичната дейност на дадена фирма с нейното наименование. Така, например, законът за лечебните заведения изисква стоматолозите да включват в наименованието на своите фирма израза „Индивидуална практика за първична дентална помощ“ и към нея да добавят името на лекаря – собственик на фирмата.

Задължително правило има и за едноличните търговци, които посочват своите име и фамилия в наименованието на своята фирма, заедно с произволно избрана от тях добавка.

В други случаи предметът на дейност на фирмата трябва да бъде съобразен с нейното име. Ако в името на фирмата присъства думата „Застрахователен брокер“, то дейността трябва да отговаря на тази, предвидена за застрахователните брокери и да бъде удостоверено с документ от специфичната институция, която отговаря за това, в случая КФН.

Стъпки за регистрация на наименование при дружества изискващи лицензионен и разрешителен режим, ако документите са необходими да бъдат подадени от юридическо лице.

Примера ще ни бъде за застрахователен брокер и стъпки за успешно въвеждане на наименование Карс Ауто Застрахователен Брокер ЕООД.

 1. Регистрация на фирма със свободно наименование например - Карс Ауто
 2. След като имате издадено удостоверение специфично за дейността - за да промените името на фирмата трябва да представим и удостоверение от институцията издаваща лиценз, разрешително, в случая КФН
 3. Като името не трябва да съдържа Застраховане, и сродните на чужд език от застраховане - ИНС, Иншурънс - които биха довели до отказ.

Изписване на името на фирмата на кирилица

Основното име на фирмата винаги трябва да бъде изписано на кирилица. Освен буквите от българската азбука са разрешение и препинателни знаци – точки и тирета. Не се допускат символи коите не са част от българската азбука като „&“, „+“ и подобни.

Фирмата може да има име и на английски език или пък изписване с латински букви. То обаче не трябва да бъде превод на името на български, ами транслитерация. Пример: „Тип Трейд“ става „Tip Trade“, като практиката показва, че в също се допускат и имена които са изписани и на чужд език - като Oнлайн Шоп ЕООД, става „Onlain Shop“, Online Shop и т.н

Проверка за свободно име на фирма

Успешно получихме вашето запитване.
Обикновенно отговаряме в рамките на няколко минути, като в редки случаи до 3 часа в работно време и в зависимост от услугата, наш експерт ще се свърже с вас. 
Очаквайте ни скоро!
НЕУСПЕШНО ИЗПРАЩАНЕ !

1) Проверете дали имате връзка с интернет не е прекъснала!
2) Проверете дали сте попълнили всички полета!
* Ако проблема продължава след 2-ри опит, моля свържете се директно с нас на +359884105103
към Регистрация на фирма

Имате още въпроси ?

Тук сме за да помагаме

Елена Сотирова

Мениджър

(+359) 884105103

office@tiptrade.eu

отзиви

Какво е мнението на клиенти за Тип Трейд

Опитът на физически и юридически лица с нашите услуги

Kакво ни даде Тип Трейд? 
Цялостно обгрижване и професионални подходи, с които много бързо взехме адекватни решения в международния бизнес и електронната търговия.
Simeon Bogdanov
Creative Director, Epix
Работим заедно от 6 години и добре е да кажем, че мога за всичко да разчитам на тях - за безпроблемното счетоводно състояние на дружеството ми. За този период на работа имаме ръст от приблизително 70% на годишна база.
Alex Petrovic
Manager, MegaSpeed Transport
До сега два пъти съм ползвал услугите на tiptrade.eu и съм доволна от скоростта на изпълнение на превода на документи, а и спестих малко пари от такси.
Ivana Antonova
Manager, Sairula
Спестиха ми разкарването напред назад и за мен беше важно да си свърша работата навреме, което се и случи, като изключим стечения на обстоятелствата, които не зависиха от тях! Оценката ми е отлична!
Georgy Todorov
Manager, Pharmacy GreenLifes
Εξαιρετική δουλειά και επικοινωνία, μου γλιτώσατε χρόνο, σίγουρα νεύρα!
Vasilis Papadopulos
General Manager, Papadopulos Bulding Inovation